Katten zijn enorm geliefd als huisdier. Wist je dat er in Nederland zo’n 2,6 miljoen huiskatten zijn? En dat is natuurlijk niet zo vreemd. We zijn dol op de spinnende en kroelende viervoeters en kunnen goed lachen om hun onhandige acties. Als jij er ook over denkt een kat in huis te nemen, zorg dan dat je alle benodigde spullen in huis hebt. Bedenk je goed dat katten wel zo’n twintig jaar aan jouw zijde zullen staan en ze daarom goed verzorgd moeten worden. De kosten bij de dierenarts kunnen al gauw oplopen, maar met de juiste verzorging kun je een boel klachten voorkomen.

De juiste voeding

Natuurlijk heeft je kat gezonde voeding nodig. Er zijn verschillende soorten kattenvoer, van rauw vlees tot brokken uit supermarkt. De meest gezonde voeding voor een kat is rauw vlees. Dit past het best bij het verteringsstelsel van een kat en voorkomt en herstelt veel gezondheidsklachten. Je kunt dit voer zelf samenstellen of kant en klaar kopen. Onder natvoer vallen alle verhitte voedingen met vocht er nog in, waaronder blikvoer, kuipjes en zakjes. Omdat de voeding is verhit zijn de eiwitten veranderd en zijn bepaalde voedingsstoffen verloren gegaan. Luchtgedroogde voeding is in principe rauw vlees zonder het vocht. Veel katten moeten hier erg aan wennen. Kattenbrokken zijn het minst geschikt en worden dan ook afgeraden.

Een stevige krabpaal

Katten hebben van nature de drang om te krabben. Hiermee rekken en strekken zij zichzelf, geeft dit hen een vorm van ontspanning, verzorgt krabben de nagels en bakent een kat hiermee zijn territorium af. Een krabpaal, krabplank, krabton of ander krabmeubel biedt hier de juiste oplossing voor en hoort bij de basisbenodigdheden van een kat. Je wilt daarnaast uiteraard voorkomen dat de kat binnen de kortste keren in je gordijnen of aan de bank hangt. Dit is erg zonde en dit gedrag is vaak slecht af te leren.

Bij de dierenarts

Houd er rekening mee dat je met jouw kat af en toe naar de dierenarts moet. Niet alleen wanneer hij ziek is, maar juist om dat te voorkomen. Zo heeft een kat een aantal inentingen nodig, vooral in zijn eerste levensjaar. Kittens zijn erg gevoelig voor het oplopen van infecties dus het risico daarop wil je natuurlijk zoveel mogelijk beperken. Als de kat al wat ouder is zal hij minder inentingen nodig hebben. Andere kosten die je waarschijnlijk bij de dierenarts zal krijgen zijn voor het ontwormen kat of het verwijderen van een teek. De medicijnen die je kat vervolgens mogelijk nodig heeft zijn ook vaak best prijzig.